Μελομακάρονα κας Πόπης
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
3 φλιτζ. Τσαγιού λάδι (αραβοσιτέλαιο)
Λίγο αλάτι
2 κ.γ. μπέικιν
1 κ.γ. (κοφτό) σόδα
½ φλιτζ. Τσαγιού πορτοκαλάδα (είναι περίπου ο χυμός από τα 2
πορτοκάλια που θα χρησιμοποιήσεις για το ξύσμα τους)
1 κ.σ. κανέλα τριμμένη
1 κ.σ. γαρύφαλλο τριμμένο
½ φιλτζ. Τσαγιού ζάχαρη
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια και (προαιρετικά) από 1 μανταρίνι
250γρ. καρύδια καθαρισμένα
Για το σιρόπι
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
2 ποτήρια του νερού μέλι
2 φέτες λεμονιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Χωρίζουμε τα υλικά μου σε δύο
λεκάνες ανάμεσα σε στερεά και υγρά.
Η μία λεκάνη περιλαμβάνει το
αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Στην άλλη λεκάνη βάζουμε το λάδι,
το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν τα υλικά. Στη
συνέχεια προσθέτουμε το κονιάκ, την πορτοκαλάδα (αφού μέσα διαλύσουμε τη σόδα)
και το ξύσμα.
Στη συνέχεια ενώνουμε τα
περιεχόμενα των δύο λεκανών προσέχοντας να μην ζυμώνουμε πολύ από τη στιγμή που
το αλεύρι θα βουτήξει στο λάδι. Ουσιαστικά ανακατεύουμε απαλά μέχρι να
ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια πλάθουμε τα μελομακάρονα, τα τρυπάμε με
το πιρούνι (ή με τον τρίφτη) και τα ψήνουμε στους 180◦C για ½ ώρα.
Όση ώρα ψήνονται ετοιμάζουμε το
σιρόπι μας. Ουσιαστικά μόλις βράσει το νερό με τη ζάχαρη και τα λεμόνια
αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μέλι και ξανατοποθετούμε το σκεύος στο
μάτι αλλά σε πολύ χαμηλή ένταση (2). Μόλις κρυώσουν λίγο τα μελομακάρονα τα
βουτάμε στο σιρόπι (πρώτα με την πάνω επιφάνεια) για 1-2 λεπτά maximum και τέλος προσθέτουμε
το χοντροτριμμένο καρύδι.
PS
κ.γ.=κουταλάκι γλυκού
κ.σ.=κουτάλι σούπας
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου