Τυρόπιτα με δυόσμο
Χρόνος προετοιμασίας: 20΄, Ψήσιμο: 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα)
1 πακέτο φύλλα κρούστας
250γρ. ανθότυρο
250γρ. κατίκι
250γρ. λευκό τυρί με χαμηλά λιπαρά
1 αυγό
½ ματσάκι δυόσμος, ή 2 κ.σ. ξερός
1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.σ. σουσάμι
αλάτι-πιπέρι
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε και θρυμματίζουμε τα τυριά μας. Προσθέτουμε το ασπράδι του αυγού (τον κρόκο τον κρατάμε για την επάλειψη της πίτας στο τέλος), την πάπρικα, το αλατοπίπερο και τα ψιλοκομμένα φυλλαράκια του δυόσμου, ή τον ξερό αν δε βρούμε φρέσκο. Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο.
Λαδώνουμε ελαφρώς τον πάτο του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα κρούστας λαδώνοντάς τα κι’ αυτά. Μετά τα 3 πρώτα φύλλα βάζουμε το 1/3 της γέμισης και συνεχίζουμε με άλλα 3 λαδωμένα φύλλα. Συνεχίζουμε τη διαδικασία φύλλα-γέμιση, μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Την τελευταία στρώση γέμισης την καλύπτουμε με ένα μόνο φύλλο, το οποίο το λαδώνουμε και επάνω του απλώνουμε και τον κρόκο του αυγού (αφού πρώτα τον έχουμε χτυπήσει με λίγο νερό).
Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια της αρεσκείας μας και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς καθόλου λάδι ρίχνουμε το σουσάμι σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά για να το καβουρδίσουμε. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της πίτας με το καβουρδισμένο σουσάμι και ψήνουμε για 1 ώρα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου