Γαρίδες στο φούρνο με δεντρολίβανο


Χρόνος προετοιμασίας: περίπου 1 ώρα, Χρόνος παρασκευής: περίπου 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)
1 κιλό γαρίδες, κατά προτίμηση μεγάλες,
Για τη μαρινάδα
70ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. πάπρικα
40ml χυμός πορτοκαλιού
50ml σάλτσα σόγιας
Για τη σάλτσα
100ml ελαιόλαδο
1 κιλό κρεμύδια
2 σκελίδες σκόρδου,
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
1 κ.γ. καυτερό μπούκοβο ή καγιέν
300γρ. ντοματάκια (κονσέρβας)
2 κ.σ. δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
½ μαστάκι μαϊντανός
αλάτι-πιπέρι

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Προετοιμασία υλικών:
  • καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη και το εντεράκι που υπάρχει στη ράχη τους, αλλά κρατάμε τα κεφάλια και την ουρά
  • κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτά φετάκια
  • κόβουμε το σκόρδο σε φετούλες
  • ψιλοκόβουμε τα φυλλαράκια του μαϊντανού
  • πολτοποιούμε στο μπλέντερ (ή στο μούλτι) τα ντοματάκια με το δεντρολίβανο και τα 200ml νερό, μέχρι να έχουμε έναν ενιαίο, ρευστό πολτό
Μαρινάδα: Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, μέχρι να ενωθούν. Σε ένα πυρέξ  που να χωράει όλες τις γαρίδες σε μονή στρώση, τις βάζουμε τη μία κολλητά στην άλλη και τις περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και τις αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά (έως και 3 ώρες) να μαριναριστούν. Είναι προτιμότερο να βγάλουμε τις γαρίδες από τη μαρινάδα τους 30 λεπτά προτού τις βάλουμε στο φούρνο, για να έχουν αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την πάπρικα, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να «μελώσουν» τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε τακτικά και ελέγχουμε αν τα κρεμμύδια τείνουν να κολλήσουν, ώστε να προσθέσουμε 1-2 κουτ. σούπας νερό.
Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας και το μαϊντανό και βράζουμε με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς η «σάλτσα».
Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200. Περιχύνουμε τις γαρίδες με την σάλτσα που έχει πλέον δέσει και ψήνουμε για περίπου 6-8 λεπτά, (ο χρόνος είναι αρκετός για να ψηθούν οι γαρίδες αλλά ταυτόχρονα να μείνουν και ζουμερές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις