Καρμπονάρα χωρίς κρέμα γάλακτος


ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
1 πακέτο σπαγγέτι
3 αυγά
200γρ. μπέικον
60ml λευκό κρασί
200γρ. κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας
αλάτι-πιπέρι

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Κόβουμε το μπέικον σε λεπτές λωρίδες. Παίρνουμε ένα μεγάλο τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (7).Μόλις κάψει καλά το τηγάνι ρίχνουμε μέσα το μπέικον και το ανακατεύουμε τακτικά γύρω στα 7-8 λεπτά. Δεν θα χρειαστεί να έχουμε προσθέσει λάδι στο τηγάνι γιατί το μπέικον θα βγάλει το λίπος του που είναι αρκετό. Στο τέλος σβήνουμε με το κρασί και το επιθυμητό αποτέλεσμα θα είναι το μπέικον να έχει ροδίσει. Παράλληλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε άφθονο νερό (4 λίτρα για κάθε πακέτο μακαρόνια) να βράσει και μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε μια κοφτή κουτ. σούπας αλάτι. Ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες τους, προσέχοντας να τα αποσύρουμε όταν ακόμη είναι αρκετά «al dente».
Ενώ βράζουν τα μακαρόνια ασχολούμαστε με τη σάλτσα. Παίρνουμε ένα μεγάλο και βαθύ ανοξείδωτο μπολ και χτυπάμε τους κρόκους των αυγών πολύ καλά για να αφρατέψουν. Στη συνέχεια με τη βοήθεια μιας κουτάλας ρίχνουμε σταδιακά 3 κουταλιές από το νερό που βράζουν τα μακαρόνια στους κρόκους ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα.
Όταν μαγειρευτούν τα μακαρόνια μας (προσοχή πρέπει να είναι αρκετά al dente) τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ των κρόκων και τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μπολ το ξεροψημένο μπέικον και το τριμμένο τυρί.
Τέλος, για την «παστερίωση» των κρόκων, δημιουργούμε ένα αυτοσχέδιο μπεν μαρί και εναποθέτουμε το μεγάλο ανοξείδωτο μπολ πάνω από την κατσαρόλα που βράζαμε τα ζυμαρικά μας. Οι υδρατμοί από το βρασμένο νερό, είναι ικανοί να παστεριώσουν τους κρόκους, αλλά ταυτόχρονα και να δέσουν τη σάλτσα. Ανακατεύουμε διαρκώς την καρμπονάρα μέσα στο αυτοσχέδιο μπεν μαρί για 2-3 λεπτά ή όσο χρειαστεί για να απορροφηθεί εντελώς η σάλτσα από τα ζυμαρικά μας. Λίγο πριν σερβίρουμε προσθέτουμε μπόλικο πιπέρι και αλάτι (αν χρειάζεται).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις