Τάρτα με κρεμμύδια και τυρί


Χρόνος προετοιμασίας: 30΄, Χρόνος αναμονής: 30΄, Χρόνος παρασκευής: 45΄

ΥΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα)
250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ +1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
50ml φρέσκο γάλα
2+1 αυγά
½ κ.γ. αλάτι
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
2 φλιτζ. τσαγιού ξινομυζήθρα
½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
1 ματσάκι άνηθο
1 κ.γ. μαυροκούκι (ή σουσάμι)
αλάτι – πιπέρι

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Προετοιμασία υλικών:
·       ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια
·       ψιλοκόβουμε τα φυλλαράκια του άνηθου
·       θρυμματίζουμε με ένα πιρούνι την ξινομυζήθρα

Φτιάχνουμε πρώτα τη βάση της τάρτας: Σ’ ένα ρηχό ταψί ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με τη ½ φλιτζάνα του τσαγιού ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να προκύψει μια θρυμματιστή ζύμη. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το γάλα, το 1 αυγό και το ½ κ.γ. αλάτι και όταν το μείγμα μας φανεί αρκετά ομοιογενές το μετασχηματίζουμε σε μια μπάλα, το καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.
Όσο έχουμε τη ζύμη στο ψυγείο ασχολούμαστε με τη γέμιση: Παίρνουμε μια βαθιά κατσαρόλα και την ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά (στο 3) και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια σκέτα. Καθώς τα ανακατεύουμε αυτά θα βγάλουν λίγα ζουμιά και όταν γυαλίσουν αρκετά (6-7 λεπτά), ρίχνουμε την άλλη ½ φλιτζάνα του τσαγιού ελαιόλαδο και σοτάρουμε για άλλα 6-7 λεπτά. Στη συνέχεια αδειάζουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια σε ένα μεγάλο μπόλ, στο οποίο προσθέτουμε την ξινομυζήθρα, τον άνηθο και το αλατοπίπερο και μετά από κανένα 5λεπτο (ικανό για να κρυώσει το μείγμα μας) ρίχνουμε (χτυπημένα) τα 2 αυγά και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε την ζύμη-μπάλα από το ψυγείο, την απλώνουμε σε μια ταρτιέρα (δεν χρειάζεται να λαδώσετε την ταρτιέρα, γιατί η ζύμη έχει λάδι αρκετό), αφαιρούμε τα περιττά κομμάτια ζύμης από τα πλαϊνά της ταρτιέρας και μ’ ένα πιρουνάκι τρυπάμε τη βάση της. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 και ψήνουμε άδεια την τάρτα για 10 λεπτά τουλάχιστον. Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε λιγάκι να κρυώσει και τη γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης. Ρίχνουμε πασπαλιστά στην επιφάνεια της τάρτας την παρμεζάνα και το μαυροκούκι (ή το σουσάμι) και συνεχίζουμε το ψήσιμο της τάρτας για άλλα 35 λεπτά.
Βέβαια μπορούμε να διευκολύνουμε πολύ αυτή τη συνταγή (…και τη ζωή μας) αγοράζοντας μια έτοιμη ζύμη τάρτας…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις