Κρεμμύδια γεμιστά με κιμά


Χρόνος προετοιμασίας: 20΄, Χρόνος παρασκευής: 30΄

ΥΛΙΚΑ
10 μέτρια ξερά κρεμμύδια
6-7 μικρά καρότα
½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
½ κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
1 ντομάτα ώριμη
1 ματσάκι μαϊντανός
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό
λίγο κύμινο
αλάτι-πιπέρι

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Προετοιμασία υλικών:
·       καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε κατά μήκος μόνο από τη μία πλευρά, αλλά αρκετά βαθιά
·       καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια
·       τρίβουμε την ντομάτα
·       ψιλοκόβουμε τα φυλλαράκια του μαϊντανού
Γεμίζουμε κατά τα 2/3 μια βαθιά κατσαρόλα με νερό και όταν αυτό αρχίσει και βράζει ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τα βράζουμε για τόσο όσο θα χρειαστεί να μαλακώσουν αρκετά, αλλά όχι τελείως. Στη συνέχεια σουρώνουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε κάπου να κρυώσουν για να μπορέσουμε να τα δουλέψουμε. Όταν τα κρεμμύδια κρυώσουν αρκετά τα ξεφλουδίζουμε προσεχτικά με τα χέρια μας και κρατάμε στην άκρη τις καρδιές των κρεμμυδιών. Οι φλούδες των κρεμμυδιών είναι αυτές που θα χρησιμοποιήσουμε για γέμισμα και τις καρδιές τους τις ψιλοκόβουμε για να τις χρησιμοποιήσουμε στη γέμιση.
Σ’ ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τον κιμά, τις ψιλοκομμένες καρδιές των κρεμμυδιών, το ρύζι, το μαϊντανό, την ντομάτα, το κύμινο και το αλατοπίπερο και τα ανακατεύουμε καλά. Τέλος με ένα κουταλάκι του γλυκού γεμίζουμε τα φλούδια των κρεμμυδιών με τη γέμιση του κιμά και τα τυλίγουμε σαν ντολμαδάκια. Τα εξωτερικά «φύλλα» των κρεμμυδιών επειδή είναι μεγαλύτερα είναι πιο εύκολο να τυλιχτούν, ενώ στα μικρά μπορούμε να βάλουμε ένα «φύλλο» για βάση και ένα λίγο μεγαλύτερο σαν καπάκι.
Όταν τελειώσουμε με τη διαδικασία του τυλίγματος, παίρνουμε την ίδια κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε στην αρχή, αραδιάζουμε στον πάτο της τα κομμένα καρότα και βάζουμε τα γεμισμένα κρεμμύδια μας το ένα δίπλα στο άλλο (κυκλικά) όπως τα ντολμαδάκια γιαλαντζί. Ρίχνουμε από πάνω το ελαιόλαδο και το νερό, κλείνουμε με ένα πιάτο του ντολμάδες και καλύπτουμε την ελεύθερη περίμετρο της κατσαρόλας με μπόλικο τσαλακωμένο χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα) για να εγκλωβίσουμε τους υδρατμούς. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά (5) για περίπου μισή ώρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις