Κολοκυθομπούρεκο από τα Χανιά
ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα)
1 ½ κιλό κολοκυθάκια
1 κιλό πατάτες
1 κιλό ξινομυζήθρα + 150γρ για το χυλό
½ φλιτζ. τσαγιού (+1 φλιτζ. τσαγιού για το χυλό) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120ml ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι δυόσμος
1 κ.σ. σουσάμι
1 ½ φλιτζ. τσαγιού φρέσκο γάλα
αλάτι-πιπέρι
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Προετοιμασία υλικών
· κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες πάχους 0,5 εκ.
· κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες πάχους 0,5 εκ.
· ψιλοκόβουμε τα φυλλαράκια του δυόσμου
· θρυμματίζουμε την ξινομυζήθρα
Αλατίζουμε τις φέτες των κολοκυθιών και της πατάτας. Στο τετράγωνο ταψί της κουζίνας μας, αφού πρώτα αλείψουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και πασπαλίσουμε με αλεύρι τον πάτο του, ξεκινάμε να στρώνουμε ως εξής: πρώτα τις πατάτες, μετά την ξινομυζήθρα, το δυόσμο, τα κολοκυθάκια, λίγο αλεύρι, ξανά τυρί και δυόσμο. Ακολουθούμε αυτή τη διαστρωμάτωση των υλικών μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας, φροντίζοντας πάντα η τελευταία στρώση να αποτελείται από κολοκυθάκια. Στο τέλος περιχύνουμε την επιφάνεια του ταψιού με το ελαιόλαδο.
Στη συνέχεια σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα το αλεύρι με το γάλα και την ξινομυζήθρα προσθέτοντας προς το τέλος λίγο αλάτι. Ο χυλός που θα προκύψει προστίθεται στο ταψί με τις στρώσεις των λαχανικών και τελευταίο προσθέτουμε το σουσάμι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 και ψήνουμε το κολοκυθομπούρεκο για 45 λεπτά. Στη συνέχεια το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 1 ώρα χαμηλώνοντας όμως της θερμοκρασία του φούρνου στους 150.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου