Μουσακάς με γιαούρτι

Χρόνος προετοιμασίας: 30΄, Χρόνος παρασκευής: 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
5 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
5 μεγάλα κολοκυθάκια
1 κιλό κιμάς
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
½ ματσάκι μαϊντανός
2 + 2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμός ντομάτας
2 κεσεδάκια γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
2 αυγά
1 κ.σ. κορν φλάουρ
8 κ.σ. φρέσκο γάλα
μοσχοκάρυδο
αλάτι-πιπέρι

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Προετοιμασία υλικών
·       κόβουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες πάχους 2 εκ.
·       πολτοποιούμε στο μούλτι το κρεμμύδι
·       ψιλοκόβουμε τα φυλλαράκια του μαϊντανού
Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου στους 200. Αλατίζουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες, τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 10 λεπτά συνολικά (και από τις δύο πλευρές)
Σ’ ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό, ρίχνουμε το κρεμμύδι και διατηρούμε τη θερμοκρασία χαμηλή (στο 4) μέχρι το κρεμμύδι να «πιεί» όλα τα υγρά του και να μαλακώσει. Όταν γίνει αυτό προσθέτουμε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τον κιμά που προσπαθούμε να τον κομματιάσουμε με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας. Όταν ασπρίσει ο κιμάς ρίχνουμε το χυμό της ντομάτας, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε στην ίδια σιγανή φωτιά (4) για περίπου 10 λεπτά.
Σ’ ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε τα γιαούρτια, τις άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το γάλα ανακατεμένο με το κορν-φλάουρ και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Με τη βοήθεια ενός σύρματος ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μας για να ενωθούν καλά και να προκύψει η «κρέμα γιαουρτιού» που ουσιαστικά θα αντικαταστήσει τη μπεσαμέλ και θα δώσει στο μουσακά μια πιο ελαφριά γεύση.
Ψεκάζουμε με ελαιόλαδο το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και αραδιάζουμε σε στρώσεις που να καλύπτουν το ταψί από άκρη σ’ άκρη, πρώτα τις μελιτζάνες, από πάνω τους τα κολοκυθάκια και μετά τον κιμά και συνεχίζουμε να τοποθετούμε τις στρώσεις με την ίδια σειρά. Η τελευταία στρώση πρέπει να είναι ο κιμάς. Πάνω από την τελευταία αυτή στρώση απλώνουμε την «κρέμα γιαουρτιού» και ψήνουμε το μουσακά μας στους 180 για 45 περίπου λεπτά, ή όσο χρειάζεται για να αποκτήσει μια ρόδινη κρούστα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις