Τάρτα με κολοκυθάκια και κατίκι
Χρόνος προετοιμασίας: 15΄, Χρόνος αναμονής: 45΄, Χρόνος παρασκευής: 45΄
ΥΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα)
250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ +1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
50ml φρέσκο γάλα
2+1 αυγά
½ κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ρίγανη τριμμένη
4 μεγάλα κολοκυθάκια
1 ματάκι ρόκα
300γρ κατίκι
250γρ στραγγιστό γιαούρτι
1/2 ματσάκι άνηθο
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι – πιπέρι
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Προετοιμασία υλικών:
· Περνάμε τα κολοκυθάκια από τον τρίφτη και τα αφήνουμε σ’ ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν από τα υγρά τους
· ψιλοκόβουμε τα φυλλαράκια του άνηθου
· ψιλοκόβουμε τη ρόκα
Φτιάχνουμε πρώτα τη βάση της τάρτας: Σ’ ένα ρηχό ταψί ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να προκύψει μια θρυμματιστή ζύμη. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το γάλα, το 1 αυγό και το ½ κ.γ. αλάτι και τη ρίγανη και όταν το μείγμα μας φανεί αρκετά ομοιογενές το μετασχηματίζουμε σε μια μπάλα, το καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.
Όσο έχουμε τη ζύμη στο ψυγείο ασχολούμαστε με τη γέμιση: Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και τα αυγά και τα χτυπάμε, συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας πρώτα το γιαούρτι και στο τέλος το κατίκι. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μπολ τα τριμμένα κολοκυθάκια αφού πρώτα τα στραγγίξουμε με τα χέρια μας για να απομακρύνουμε και τα τελευταία υγρά τους και τελειώνουμε με τη ρόκα και τον άνηθο. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και νοστιμίζουμε το μείγμα με αλατοπίπερο και λίγο μοσχοκάρυδο.
Βγάζουμε την ζύμη-μπάλα από το ψυγείο, την απλώνουμε σε μια ταρτιέρα (δεν χρειάζεται να λαδώσετε την ταρτιέρα, γιατί η ζύμη έχει λάδι αρκετό), αφαιρούμε τα περιττά κομμάτια ζύμης από τα πλαϊνά της ταρτιέρας και μ’ ένα πιρουνάκι τρυπάμε τη βάση της. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 και ψήνουμε άδεια την τάρτα για 10 λεπτά τουλάχιστον. Τη βγάζουμε από το φούρνο, την αφήνουμε λιγάκι να κρυώσει και τη γεμίζουμε με το μείγμα της γέμισης και συνεχίζουμε το ψήσιμο της τάρτας για άλλα 35 λεπτά. Σε περίπτωση που η επιφάνεια της τάρτας έχει «αρπάξει» πριν το τέλος του χρόνου μας δεν τη βγάζουμε από το φούρνο, αλλά την καλύπτουμε με λίγο λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο, γιατί είναι βέβαιο ότι η βάση θα είναι άψητη.
Βέβαια μπορούμε να διευκολύνουμε πολύ αυτή τη συνταγή (…και τη ζωή μας) αγοράζοντας μια έτοιμη ζύμη τάρτας…
Tip
Τρώγεται πολύ ευχάριστα και κρύα την επόμενη μέρα!!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου