Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι και χόρτα
Χρόνος προετοιμασίας: 40΄, Χρόνος παρασκευής: περίπου 35΄
ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)
8 μεγάλα καλαμάρια συνολικού βάρους περίπου 2 κιλά
500γρ. σέσκουλα,
400γρ. σπανάκι
1 ματσάκι άνηθος
1 ματσάκι μαϊντανός
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
250γρ. ρύζι
150ml ελαιόλαδο
100ml λευκό κρασί
αλάτι-πιπέρι
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Προετοιμασία υλικών:
- καθαρίζουμε τα καλαμάρια, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε μέτριες ροδέλες, τα πλοκάμια τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
- καθαρίζουμε τα σέσκουλα, απομακρύνουμε τα κοτσάνια τους και ψιλοκόβουμε τα τρυφερά κομμάτια
- καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι απομακρύνοντας τα χοντρά κοτσάνια
- καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα φύλλα του άνηθου
- καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα φύλλα του μαϊντανού
- κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια
- λεπτοκόβουμε το κρεμμύδι
Βάζουμε όλα τα πράσινα (σπανάκι, σέσκουλα, μυρωδικά, κρεμμυδάκια), μαζί με το κρεμμύδι σ’ ένα ευρύχωρο μπολ, τα αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και τα αναμειγνύουμε καλά. Σκοπός μας είναι να αναμιχθούν τα αρώματά τους και να βγάλουν τα υγρά τους που θα χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα του ρυζιού.
Ξεπλένουμε καλά ρύζι και το αναμιγνύουμε με το μείγμα των χορταρικών μας.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού γεμίζουμε με το μείγμα μας (χορταρικά-ρύζι) τα καλαμάρια μας κατά τα 3-4, προκειμένου να αφήσουμε χώρο στο ρύζι να φουσκώσει κατά το βράσιμο. Φράσουμε το άνοιγμα του καλαμαριού με τα πλοκάμια, τα σπρώχνουμε προς τα μέσα και ασφαλίζουμε το καλαμάρι με μια οδοντογλυφίδα.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τα καλαμάρια, το ένα δίπλα στο άλλο, σε μονή στρώση και ρίχνουμε το κρασί, το λάδι και τόσο νερό όσο να τα σκεπάζει, και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, για περίπου 30-35 λεπτά. Στο τέλος θα πρέπει να έχουν μαλακώσει τα καλαμάρια και να έχει βράσει το ρύζι.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου