Μπακαλιάρος με χόρτα και ξερά δαμάσκηνα
Χρόνος προετοιμασίας: 20΄, Χρόνος παρασκευής: 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
1.000-1.200γρ φιλέτο παστού μπακαλιάρου
1.300γρ. χόρτα ανάμεικτα, όπως σπανάκι, ραδίκια καυκαλήθρες, μυρώνια, κ.α.
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 πράσα
2 σκελίδες σκόρδου
1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα
12 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
70ml ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Προετοιμασία υλικών
- Τεμαχίζουμε τον μπακαλιάρο σε μέτρια κομμάτια και αφού τα ξεπλύνουμε καλά, τα βάζουμε σε μια λεκάνη (με το δέρμα προς τα πάνω) με νερό και 2 κ.σ. αλάτι για 24 ώρες, αλλάζοντας τα νερά της λεκάνης κάθε 3-4 ώρες.
- Κόβουμε τα δαμάσκηνα στη μέση. Τα μουλιάζουμε σε ένα μικρό μπολ με 250ml ζεστό νερό, για περίπου 15 λεπτά. Τα σουρώνουμε, αλλά κρατάμε το νερό στην άκρη.
- πλένουμε και χοντροκόβουμε τα χορταρικά μας
- κόβουμε σε λεπτές ροδέλες το λευκό μέρος των πράσων
- κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια
- λιώνουμε στην πρέσα το σκόρδο
- ψιλοκόβουμε τα ντοματάκια και κρατάμε το χυμό
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Σε μια γάστρα βάζουμε τα χόρτα, τα κρεμμυδάκια, τα πράσα, το σκόρδο, την ντομάτα και αλτοπιπερώνουμε. Το φαγητό αυτό θέλει πολύ προσοχή με το αλάτι!! Στρώνουμε ομοιόμορφα τα υλικά στο ταψί και ρίχνουμε από πάνω τα δαμάσκηνα και τελειώνουμε με τα κομμάτια του μπακαλιάρου (με το δέρμα προς τα πάνω) πασπαλίζοντας τα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το νερό από τα δαμάσκηνα, σκεπάζουμε με το καπάκι τη γάστρα και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 15 λεπτά τουλάχιστον, με ξεσκέπαστο το ταψί, μέχρι να ροδίσει ο μπακαλιάρος.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου