Κεφτεδάκια από φακές


Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα, Χρόνος παρασκευής: 15΄

ΥΛΙΚΑ
½ φλιτζ. τσαγιού φακές κόκκινες
½ φλιτζ. τσαγιού φακές ψιλές
1 κ.σ. ξερός δυόσμος
2 κ.σ. φύλλα μαϊντανού
2 κ.σ. δυόσμος
1 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
1 ½ φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα γλυκιά τριμμένη
1 μεγάλο καρότο
1 ½ φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ή πολέντα
1 δαφνόφυλλο
1 1/2 ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδου
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Προετοιμασία υλικών:
·       ξεπλένουμε τις φακές
·       καθαρίζουμε το σκόρδο και κρατάμε τις σκελίδες ολόκληρες
·       ψιλοκόβουμε το 1 κρεμμύδι
·       περνάμε το καρότο από τον τρίφτη και το στύβουμε πολύ καλά
·       ψιλοκόβουμε τα φύλλα του μαϊντανού
·       ψιλοκόβουμε τα φύλλα του δυόσμου
Σε μια κατσαρόλα που καίει σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε πρώτα τις ψιλές φακές με 4 ποτήρια νερό και προσθέτουμε το δαφνόφυλλο το υπόλοιπο ½ κρεμμύδι και τις ολόκληρες σκελίδες. Όταν το μείγμα αρχίζει και κοχλάζει χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 5 και μαγειρεύουμε για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια ξαναδυναμώνουμε τη φωτιά (στο 8) και ρίχνουμε τις κόκκινες φακές. Μετά από τον πρώτο βρασμό του νέου μείγματος χαμηλώνουμε και πάλι στο 5 και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε και το αλάτι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις φακές σ’ ένα σουρωτήρι, πετάμε το δαφνόφυλλο και αφού τις ξεπλύνουμε καλά, πολτοποιούμε τις μισές.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις πολτοποιημένες φακές μαζί με τις ολόκληρες, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον μαϊντανό και το δυόσμο, το καρότο, τη γραβιέρα, τη φρυγανιά και το αλατοπίπερο και τα ζυμώνουμε μέχρι να προκύψει ένα σφιχτό μείγμα από το οποίο με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού θα παίρνουμε μικρές δόσεις που θα πλάθουμε σε κεφτεδάκια. Μόλις τελειώσουμε το πλάσιμο, ρολάρουμε τα κεφτεδάκια πάνω στο σιμιγδάλι (ή την πολέντα) και τα ρίχνουμε σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο σταδιακά. Τα κεφτεδάκια γίνονται πολύ γρήγορα, αλλά πρέπει να τα γυρνάμε έτσι ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις