Σουπιές λεμονάτες με δυόσμο


Χρόνος προετοιμασίας: 30΄, Χρόνος παρασκευής: περίπου 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
1.000-1.300 γρ. σουπιές φρέσκιες ή κατεψυγμένες
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
400ml νερό
70ml ελαιόλαδο
100ml ούζο ή τσίπουρο
50ml χυμός λεμονιού
2 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. ξερός κόλιανδρος, σε σκόνη (ή 1 κ.σ. ξερό δεντρολίβανο καλά κοπανισμένο)
αλάτι, πιπέρι
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ή 1 κ.σ. ξερός δυόσμος κοπανισμένος σε σκόνη

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Προετοιμασία υλικών
  • Καθαρίζουμε με προσοχή τις σουπιές και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια
  • Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια
  • Κόβουμε σε λεπτά φετάκια το σκόρδο
  • Ψιλοκόβουμε τα φυλλαράκια του μαϊντανού
Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ένα μπεζ γυαλιστερό χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και το αφαιρούμε σε μισό λεπτό. Αυτό το κάνουμε για να πάρει το φαγητό το άρωμα του σκόρδου, αποφεύγοντας τις επιπτώσεις του σκόρδου στο στομάχι μας. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τις σουπιές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Σβήνουμε με το ούζο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το λεμόνι, τη μουστάρδα, τον κόλιανδρο (ή το δεντρολίβανο) και τον ξερό δυόσμο (αν βάλουμε το μυρωδικό στην αποξηραμένη του μορφή). Διαφορετικά αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο δυόσμο τον προσθέτουμε στο τέλος. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα 400ml νερό (που έχουμε ζεστάνει) και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 40-50 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν οι σουπιές και δέσει η σάλτσα. Σε περίπτωση που ελαττωθεί αρκετά το υγρό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος συμπληρώνουμε με λίγο ακόμα ζεστό νερό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις