Κοτόπουλο με σκόρδο, μέλι και θυμάρι
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
1 κοτόπουλο περίπου 1 ½ κιλό κομμένο σε μερίδες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 κ.σ. μαϊντανός
2 ποτήρια λευκό κρασί
αλάτι-πιπέρι
Σάλτσα
2 σκελίδες σκόρδου
2 κ.γ. φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι ή 1 κ.γ. ξερό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μέλι (προτιμότερο το θυμαρίσιο)
αλάτι-πιπέρι
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Προετοιμασία υλικών:
- ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι
- ψιλοκόβουμε τα τρυφερά μέρη του μαϊντανού
- ψιλοκόβουμε τα φυλλαράκια του θυμαριού
- βάζουμε στην πρέσσα τις σκελίδες του σκόρδου
Σε περίπτωση που το κοτόπουλό μας είναι μεγάλο ή χωριάτικο, είναι προτιμότερο να το βράσουμε πρώτα για να μαλακώσει και να ψηθεί πιο εύκολα . Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να κρατήσουμε το ζουμάκι και τα κομμάτια που θα περισσέψουν και να κάνουμε την επομένη μια σουπίτσα. Τα κοτόπουλα του εμπορίου δε χρειάζονται πρώτα βράσιμο. Σ’ αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιούμε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε τα κομμάτια μας μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και από τις δύο πλευρές. Βγάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και ρίχνουμε στο ίδιο σκεύος το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει και απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά.
Βάζουμε στο μούλτι το ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι, το πρεσαρισμένο σκόρδο, το μέλι, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο και τα πολτοποιούμε όλα μαζί. Με το μείγμα που θα προκύψει αλείφουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και στη συνέχεια τα τοποθετούμε στην δεύτερη σχάρα του γκριλ (αφού τον έχουμε προθερμάνει στους 180) βάζοντας από κάτω ένα βαθύ ταψί με λίγο νερό για να συγκεντρώσει τα λίπη που θα τρέξουνε. Σε μισή ώρα το κοτόπουλό μας είναι έτοιμο.
Για την τελειοποίηση του πιάτου μας μπορούμε να προσθέσουμε το ζουμί που θα συγκεντρωθεί στο ταψάκι που έχουμε βάλει κάτω από τη σχάρα με το κοτόπουλο, στο τηγάνι που είχαμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια, να ρίξουμε λιγάκι αλατοπίπερο και να τελειώσουμε με το κρασί. Μαγειρεύουμε τη «σάλτσα» μας σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει και μ’ αυτήν περιχύνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλο όταν τα σερβίρουμε. Σε περίπτωση που ακολουθούμε μια πιο υγιεινή διατροφή μπορούμε χωρίς καθόλου τύψεις να παραλείψουμε το τελευταίο αυτό στάδιο μαγειρικής.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου