Μοσχάρι κοκκινιστό με ζυμαρικά
ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)
1500γρ. μοσχαρίσια ουρά ή κότσι
50ml ελαιόλαδο + 80ml επιπλέον για το σερβίρισμα
750ml κόκκινο ξηρό κρασί
8-10 σκελίδες σκόρδο
4 μικρά ξερά κρεμμύδια
2 μέτρια καρότα
2 κλωνάρια σέλερι
10 κεδροκούκουτσα
20 σπυράκια μαύρο πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
5-6 κλαράκια φρέσκο θυμάρι (ή 2 κουτ.σούπας ξερό, τριμμένο)
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια,
1 πακέτο πένες, ριγκατόνι, βίδες ή χωριάτικα ζυμαρικά
½ ματσάκι μαϊντανός
αλάτι, πιπέρι
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Προετοιμασία υλικών:
- Αν χρησιμοποιήσουμε ουρά την κόβουμε σε φέτες των 4-5εκ. Αν χρησιμοποιήσουμε κότσι το κόβουμε σε μερίδες των 400γρ.
- καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις κρατάμε ολόκληρες
- καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κρατάμε ολόκληρα
- καθαρίζουμε τα καρότα και τα κρατάμε ολόκληρα
- καθαρίζουμε το σέλερι και κρατάμε τα κλωνάρια ολόκληρα
- ψιλοκόβουμε τα φύλλα από το μαϊντανό
Ζεσταίνουμε μια φαρδιά και μεγάλη κατσαρόλα σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει καλά. Προσθέτουμε τα 50ml ελαιόλαδου και βάζουμε τις φέτες του κρέατος σε μονή στρώση και τις σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και να ξεκολλάνε εύκολα από το σκεύος. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και ομοιόμορφα. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και πετάμε όλο το λίπος και το λάδι από την κατσαρόλα. Φροντίζουμε να αποθηκεύουμε το καμένο λάδι σε γυάλινα δοχεία που πετάμε στην ανακύκλωση και όχι στο σιφόνι του νεροχύτη μας για την αποφυγή μόλυνσης των υδάτων. Στην ίδια κατσαρόλα που έχουμε πλέον καθαρίσει ρίχνουμε το κρασί μαζί με τα σκόρδα, τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι. Τυλίγουμε σε ένα κομμάτι γάζας τα κεδροκούκουτσα, τα σπυράκια του πιπεριού, τη δάφνη και το φρέσκο θυμάρι, το δένουμε στην άκρη της ξύλινης κουτάλας μας που χρησιμοποιούμε για το ανακάτεμα του φαγητού. Βάζουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα και συμπληρώνουμε όσο νερό χρειαστεί ώστε να καλυφθούν όλα τα υλικά.
Ζεσταίνουμε το φαγητό με μέτρια φωτιά και όταν το υγρό κοχλάσει, απομακρύνουμε τους αφρούς που σχηματίζονται στην επιφάνεια μέχρι να σταματήσει να σχηματίζεται αφρός. Ανακατεύουμε τον πελτέ ντομάτας σε 150ml νερό και αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε και τα ντοματάκια και ζεσταίνουμε πάντα σε μέτρια φωτιά. Μόλις το φαγητό ξαναπάρει μια βράση, αλατοπιπερώνουμε (σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε ξερό θυμάρι, το ρίχνουμε τώρα), χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και περιμένουμε μέχρι να δούμε το υγρό μόλις που να ανακινείται στην κατσαρόλα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 3 ώρες. Ελέγχουμε μερικές φορές αν έχει μειωθεί το υγρό και αν χρειάζεται, προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό ώστε οι φέτες κρέατος να μένουν σχεδόν καλυμμένες με αυτό σε όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο για 1 ώρα, μέχρι το φαγητό να κρυώσει.
Βγάζουμε τις φέτες του σε μια πιατέλα και αφαιρούμε το ψαχνό από τα κόκαλα. Πετάμε το τουλπάνι με τα μυρωδικά και σουρώνουμε το ζωμό, τον οποίο ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και τον βράζουμε μαζί με τα μακαρόνια έτσι ώστε τα τελευταία να «πιουν» καθώς θα μαγειρεύοντα όλη τη σάλτσα του φαγητού μας. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε και τα κομμάτια του κρέατος το μαϊντανό και τα 80ml επιπλέον λάδι και ανακατεύουμε.
Μπορούμε να πασπαλίσουμε το φαγάκι μας με τριμμένη ξερή μυζήθρα.
Tip
Μπορούμε να μειώσουμε τον χρόνο παρασκευής του φαγητού μας αν κόψουμε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια.
Tip
Μπορούμε να μειώσουμε τον χρόνο παρασκευής του φαγητού μας αν κόψουμε το κρέας σε μικρότερα κομμάτια.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου