Μπάμιες στο φούρνου με δυόσμο και φέτα

Χρόνος προετοιμασίας: 15΄, Χρόνος παρασκευής: περίπου 1 ώρα

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
1 κιλό φρέσκιες μπάμιες
1/3 φλιτζ. τσαγιού ξίδι από κόκκινο κρασί
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
500γρ. ώριμες ντομάτες
1 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο κρεμμυδάκι, ή η ίδια ποσότητα σε ξερό κρεμμύδι
1 ματσάκι δυόσμο ή 1 ½ κουτ. σούπας ξερός, τριμμένος,
300γρ. φέτα 
αλάτι, πιπέρι

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Προετοιμασία υλικών:
  • πλένουμε τις μπάμιες, τις στραγγίζουμε και τις καθαρίζουμε
  • κόβουμε σε ροδέλες το φρέσκο κρεμμυδάκι ή σε λεπτά καρέ το ξερό κρεμμύδι
  • ψιλοκόβουμε τα φυλλαράκια του δυόσμου
  • ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες
  • θρυματίζουμε τη φέτα
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε τις μπάμιες και τις σοτάρουμε για 5 λεπτά. Ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα ή κουνάμε απλώς το σκεύος για να μη διαλυθούν οι μπάμιες. Στη συνέχειαν ρίχνουμε το ξίδι και μετά περίπου 3-4 λεπτά, ρίχνουμε τη ζάχαρη. Έτσι περιορίζουμε τη βλέννα που βγάζουν οι μπάμιες. Μόλις ροδίσουν, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις μπάμιες σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170.
Ρίχνουμε στο ταψί με τις μπάμιες, τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το δυόσμο το αλατοπίπερο, τη φέτα και ½ φλιτζάνι ζεστό νερό, και ανακατεύουμε απαλά. Σκεπάζουμε το ταψί με  αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα. Αφήνουμε λίγο το φαγητό εκτός φούρνου, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1/3 φλιτζ. τσαγιού) και σερβίρουμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις