Μαυρομάτικα φασόλια με χόρτα

Χρόνος προετοιμασίας: περίπου 40΄, χρόνο παρασκευής: 35΄-40΄

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
400γρ. μαυρομάτικα φασόλια
2 μαρούλια ή 800γρ. σέσκουλα ή σπανάκι
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλο καρότο
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
½ κονσβέρβα ολόκληρα ντοματάκια
100ml ελαιόλαδο
½ ματσάκι άνηθος
1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Προετοιμασία υλικών:
  • καθαρίζουμε και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα μαρούλια και τα σέσκουλα
  • καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • τρίβουμε το καρότο
  • διαλύουμε σε λίγο νερό τον πελτέ ντομάτας
  • κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα ντοματάκια κονσέρβας
  • πετάμε τα κοτσάνια και ψιλοκόβουμε τα φυλλαράκια του άνηθου
  • στύβουμε το λεμόνι
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μαζί με το τριμμένο καρότο για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε τα μαυρομάτικα φασόλια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τον αραιωμένο πελτέ και τα χοντροκομμένα ντοματάκια, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε με ζεστό νερό τόσο όσο να σκεπαστούν τα φασόλια περίπου 2 δάχτυλα. και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, γι περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν κάπως τα φασόλια. Προσθέτουμε το μαρούλι ή τα χορταρικά και ανακατεύουμε για περίπου 1-2 λεπτά, ώσπου να μαραθούν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι το φαγητό να μείνει χωρίς πολλά περιττά υγρά. Ρίχνουμε τον άνηθο και το χυμό λεμονιού, ανακινούμε καλά την κατσαρόλα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις