Μοσχάρι λεμονάτο με κονιάκ και καρότα
Χρόνος προετοιμασίας: 20΄, Χρόνος παρασκευής: περίπου 1 ώρα & 45΄
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα, χωρίς κόκαλο, κομμένη σε κύβους
100ml ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, λεπτοκομμένα
1 φύλλο δάφνης
3 μπαχάρια, κοπανισμένα
½ κουτ.γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
100ml κονιάκ
50ml χυμός λεμονιού
500ml νερό
1 κουτ. γλυκού πάπρικα σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι
Για τα καρότα
500γρ. καρότα σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
30ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μέλι
½ κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Προετοιμασία υλικών:
Προετοιμασία υλικών:
- Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια και τα αλατοπιπερώνουμε
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια
- Χοντροκοπανίζουμε τα μπαχάρια
- Κόβουμε σε ροδέλες του 1 εκατοστού τα καρότα
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, μέχρι να ροδίσουν. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και, όταν κάψει, σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος, για 6-7 λεπτά ανακατεύοντας προσεχτικά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια, τη δάφνη, τα μπαχάρια και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το νερό, φροντίζοντας το υγρό να καλύπτει το κρέας κατά τα 2/3. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο και την πάπρικα, και όταν το υγρό κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει αλλά να μείνει ζουμερό.
Για τα καρότα: Σε μια μέτρια κατσαρόλα, βάζουμε τα καρότα, το λάδι, το μέλι, το κύμινο , αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό. Τα ζεσταίνουμε σε πολύ δυνατή φωτιά, με σκεπασμένη κατσαρόλα. Όταν πάρουν μια βράση, μετριάζουμε τη φωτιά, ξεσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και τα καρότα να μαλακώσουν, αλλά να είναι ελαφρώς «ζωντανά». Συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, προσθέτουμε τα καρότα, ανακατεύουμε προσεκτικά και σερβίρουμε. Μπορούμε να συνοδεύσουμε το πιάτο μας με πατάτες τηγανητές ή με πουρέ πατάτας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου