Λαβράκι στο αλάτι

Χρόνος ετοιμασίας: 15΄, Χρόνος παρασκευής: περίπου 40΄

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
1 λαβράκι περίπου 2 κιλά
3 κιλά χοντρό αλάτι
8 ασπράδια αυγών
½ λεμόνι
Για το μείγμα αρωματικών
2 κλαράκια φρέσκου δεντρολίβανου ή 1 κουτ.σούπας ξερός
1-2 δαφνόφυλλα
λίγα κλαράκια βασιλικού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προετοιμασία ψαριού:
  • Καθαρίζουμε μόνο τα εντόσθια του ψαριού. Πρέπει να αφήσουμε τα λέπια του για να διευκολυνθούμε να βγάλουμε το δέρμα του ψαριού μετά το ψήσιμο. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να θρυμματιστεί η σάρκα του ψαριού.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλάτι με τα ασπράδια. Τοποθετούμε στην κοιλιά του ψαριού το μείγμα αρωματικών και τις φέτες λεμονιού. Στρώνουμε τη λαδόκολλα στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και απλώνουμε τη μισή ποσότητα από το μείγμα ασπραδιών-αλατιού, φροντίζοντας να καλύπτει το ψάρι μας. Βάζουμε πάνω το ψάρι και το σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ποσότητα από το μείγμα, έτσι ώστε ουσιαστικά να «χτίσουμε» το λαβράκι μέσα στο αλάτι και μετά το ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί και με ένα μαχαιράκι κόβουμε κυκλικά την κρούστα αλατιού σαν να ανοίγουμε καπάκι κατσαρόλας. Αφαιρούμε το δέρμα από το ψάρι και σερβίρουμε τα φιλέτα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις