Μοσχάρι με σπανάκι στην κατσαρόλα

Χρόνος ετοιμασίας: 30΄, Χρόνος παρασκευής: περίπου1 ώρα και 45΄

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα (καθαρό βάρος, χωρίς κόκαλα)
1.300γρ. σπανάκι
50ml ελαιόλαδο
2 πράσα
1 φύλλο δάφνης
1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος
½ ματσάκι άνηθος
½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ή 1 κοφτή κ.σ. δυόσμος ξερός τριμμένος
αλάτι, πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
χυμός από 1 ½ λεμόνι

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Προετοιμασία υλικών:
  • Κόβουμε το κρέας σε μέτρια κομμάτια.
  • Καθαρίζουμε το σπανάκι και το περνάμε 3 νερά για να απομακρυνθούν τα χώματα (εναλλακτικά μπορούμε να πάρουμε τις συσκευασίες των 500γρ. με το έτοιμο πλυμμένο και καθαρισμένο σπανάκι που όμως θα κοστίσουν περισσότερο). Αφού στεγνώσει το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια με τα χέρια μας.
  • Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες πάχους 2 εκ.
  • Χονδροκοπανίζουμε στο γουδί τον κόλιανδρο
  • Απομακρύνουμε τα χοντρά κοτσάνια του άνηθου και ψιλοκόβουμε τα φύλλα του (εδώ μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε ψαλίδι)
  • Ψιλοκόβουμε τα φύλλα του δυόσμου
 Σε μια μεγάλη και βαριά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά κι μόλις κάψει, ρίχνουμε τα κομμάτια του κρέατος. Τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι  να ροδίσουν και να ξεκολλάνε από το σκεύος. Στη συνέχεια τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τα σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν εξίσου. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτουμε τα πράσα  και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τη δάφνη και τον κόλιανδρο και ρίχνουμε όσο νερό χρειαστεί για να καλύψει τα κομμάτια του κρέατος μέχρι τη μέση τους. Μόλις το νερό πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι καθώς και ελάχιστο ζεστό νερό (γιατί το σπανάκι θα βγάλει υγρά), δυναμώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι το υγρό να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας προσεκτικά, μέχρι τα χόρτα να μαραθούν. Στη συνέχεια σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Περίπου 5 λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τον άνηθο και το δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αυγολέμονο: Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να προκύψει μια σφικτή μαρέγκα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το χυμό λεμονιού, μέχρι να γίνουν σαν ρευστή κρέμα. Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μείγμα κρόκοι-λεμόνι και ανακατεύουμε με μεγάλες κυκλικές κινήσεις, μέχρι τα δύο μείγματα να ενωθούν, αλλά η μαρέγκα να διατηρήσει τον όγκο της. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε μικρές ποσότητες από το ζεστό ζουμί της κατσαρόλας και το ρίχνουμε στη μαρέγκα, με αργή ροή, χτυπώντας ασταμάτητα με το σύρμα. Μόλις ρίξουμε στη μαρέγκα σχεδόν όλο το ζουμί της κατσαρόλας, αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, την ανακινούμε για να πάει παντού και σερβίρουμε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις