Μουσακάς Ψεύτικος

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ½ ώρα, Χρόνος παρασκευής: 30΄-35΄

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 άτομα)
4 μελιτζάνες φλάσκες
λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα
250γρ. φέτα
200γρ. κασέρι
για τη σάλτσα ντομάτας (αντί για κιμάς)
100ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
2 πιπεριές κέρατο
1 κιλό ντομάτες
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
3 σκελίδες σκόρδου
1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
½ ματσάκι μαϊντανός
για την κρούστα γιαουρτιού (αντί για μπεσαμέλ)
250γρ. στραγγιστό γιαούρτι
2 αυγά,

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προετοιμασία υλικών:
  • κόβουμε τις μελιτζάνε κατά μήκος σε φέτες πάχους 1 εκ.
  • κόβουμε τη φέτα σε χοντρά κυβάκια
  • τρίβουμε το κασέρι στον τρίφτη
  • ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι
  • κόβουμε τις πιπεριές σε λεπτές ροδέλες
  • παιρνάμε τις ντομάτες από τον τρίφτη
  • διαλύουμε τον πελτέ σε λίγο νερό
  • κόβουμε σε λεπτά φετάκια το σκόρδο
  • ψιλοκόβουμε τα φυλλαράκια του μαϊντανού
Μελιτζάνες: Ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες βάζοντας τες για ½ ώρα σε μια λεκάνη με νερό όσο να τις σκεπάζει και 2 κουταλιές της σούπας αλάτι. Στη συνέχεια τις στύβουμε με τα χέρια μας και τις τοποθετούμε πάνω σε μια βαμβακερή πετσέτα για να στεγνώσουν.. Προθερμαίνουμε το γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία. Αλείφουμε τις μελιτζάνες με ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές. Τις απλώνουμε στη σχάρα (στην οποία έχουμε βάλει ένα κομμάτι λαδόκολλα), σε ένα από τα ψηλά ράφια του φούρνου, και τις ψήνουμε για 10-12 λεπτά, γυρίζοντάς τες μία φορά.
Σάλτσα ντομάτας: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, το σκόρδο, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να μελώσει. Προς το τέλος ρίχνουμε τα αρωματικά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στρώσεις: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη φέτα με το κασέρι και κρατάμε στην άκρη 2 κουτ. σούπας από αυτό το μείγμα. Σκεπάζουμε τον πυθμένα του ταψιού μας  με μία στρώση από φέτες μελιτζάνας και περιχύνουμε με λίγη από τη σάλτσα ντομάτας. Πασπαλίζουμε με τα τυριά του μπολ, σκεπάζουμε με δεύτερη στρώση από φέτες μελιτζάνας και συνεχίζουμε τη διαδικασία με τις εναλλάξ στρώσεις, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Κρούστα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα αυγά και τις 2 κουτ. σούπας από το μείγμα τυριών που είχαμε κρατήσει στην άκρη. Αδειάζουμε το μείγμα αυτό στην επιφάνεια των υλικών στο ταψί και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις