Χταπόδι μαγειρευτό σε σάλτσα γλυκιά και πικάντικη
Χρόνος προετοιμασίας: 25΄, Μαγείρεμα περίπου:1 ώρα και 1 τέταρτο
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
1 χταπόδι (περίπου 1.200γρ)
1/3 κ.γ. σκόνη γαρίφαλου
½ κ.γ. σκόνη μπαχάρι (γλυκό)
½ κ.γ. σκόνη μπούκοβο
50ml ελαιόλαδο
500ml κόκκινο κρασί ξηρό
200γρ. λιαστές ντομάτες
200ml ζεστό νερό
4 ξερά σύκα
2 κ.σ. ντομάτα πελτέ
100ml πετιμέζι ή 1 κ.σ. μέλι
πιπέρι
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Προετοιμασία υλικών:
- Πλένουμε καλά το χταπόδι μας, αφαιρούμε προσεχτικά το περιεχόμενο της κουκούλας του και απομακρύνουμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι το δόντι του (είναι αυτό που «κρύβεται» κάτω από το κεφάλι του). Τέλος, τεμαχίζουμε το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια.
- ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες
- ψιλοκόβουμε τα ξερά σύκα
- διαλύουμε τον πελτέ μας σε λίγο χλιαρό νερό.
Χρησιμοποιούμε μια μέτρια κατσαρόλα και τοποθετούμε μέσα το χταπόδι μας χωρίς καθόλου υγρά με κλειστό το καπάκι. Δεν φοβόμαστε να κολλήσει το χταπόδι μας γιατί αυτό θα βγάλει τα υγρά του. Αρχικά έχουμε χαμηλή ένταση φωτιάς (δηλ. 3) και μετά από περίπου ένα δεκάλεπτο ανεβάζουμε τη θερμοκρασία περίπου στο 6. Τότε προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον διαλυμένο πελτέ και τα μπαχάρια μας (γαρίφαλο-μπαχάρι-μπούκοβο) και μετά από 2 λεπτάκια σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (ουσιαστικά θα χρειαστούν 3 λεπτάκια για να μην αναδύεται η μυρωδιά του) προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ξερά σύκα και τις λιαστές ντομάτες και μαγειρεύουμε για ένα πεντάλεπτο με ανοιχτό καπάκι. Συνεχίζουμε προσθέτοντας φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 200ml ζεστό νερό και όταν το φαγητό μας αρχίζει να κοχλάζει χαμηλώνουμε τη φωτιά ξανά και αφήνουμε το φαγητό μας για τουλάχιστον 50 λεπτά με κλειστό καπάκι. Είναι καλό να ελέγχουμε τακτικά για να αποφύγουμε το «στέγνωμα» του φαγητού (προσθέτοντας ζεστό νερό), αλλά και την πιθανότητα να χρειαστεί περισσότερο μαγείρεμα σε περίπτωση που το χταπόδι μας είναι αρκετά σκληρό. Όταν και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς μας (στο 8) και προσθέτουμε το πετιμέζι (ή το μέλι, ανάλογα τι θα χρησιμοποιήσουμε) και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να αναμειχθούν καλά τα αρώματα των υλικών μας.
Tip
Είναι από τις ελάχιστες συνταγές που δεν περιλαμβάνεται το αλάτι στα υλικά μας. Αυτό οφείλεται στην παρουσία του χταποδιού και της λιαστής ντομάτας. Βέβαια αν δεν σας ικανοποιεί γευστικά το αποτέλεσμα μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλάτι προς το τέλος της διαδικασίας (δηλαδή μετά την προσθήκη της γλυκαντικής ουσίας).
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου