Σουφλέ σοκολάτας με πορτοκάλι και λικέρ
Χρόνος προετοιμασίας: 30΄, Χρόνος παρασκευής συνολικός: 37΄
ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)
Για το σουφλέ
200γρ. κουβερτούρα 70% κακάο
200γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
4 κρόκοι αυτών
2 ασπράδια αυγών
30γρ. ζάχαρη άχνη
30γρ. ζάχαρη απλή
ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
Για τη σος
55γρ. ζάχαρη απλή
600γρ. χυμός πορτοκαλιού (ελαφρώς ζεσταμένος)
½ κλωναράκι βανίλιας
30γρ. λικέρ Grand Marnier
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Σουφλέ: Χρησιμοποιούμε μπεν μαρί ή αλλιώς δύο κατσαρόλες που στερεώνουμε τη μεγαλύτερη πάνω στη μικρότερη όπου στην πρώτη έχουμε βάλει λίγο νεράκι. Στη μεγαλύτερη κατσαρόλα βάζουμε την κουβερτούρα μας τεμαχισμένη σε όσο μικρότερα κομμάτια γίνεται μαζί με την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να προκύψει ένα λείο μείγμα και στο τέλος προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τους 4 κρόκους μαζί με τα 30γρ. άχνη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα. Ενσωματώνουμε το μείγμα κρόκοι-άχνη ζάχαρη με το μείγμα λιωμένη σοκολάτα-κρέμα γάλακτος-ξύσμα πορτοκαλιού.
Τέλος χτυπάμε στο μίξερ τα 2 ασπράδια με τα 30γρ. απλής ζάχαρη μέχρι να προκύψει μια σφιχτή μαρέγκα, την οποία με πολύ απαλές κινήσεις ρίχνουμε στο προηγούμενο μείγμα μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200. Βουτυρώνουμε και ρίχνουμε πασπαλιστά τη ζάχαρη σε 8 ατομικές φόρμες για σουφλέ, τις γεμίζουμε με το τελικό μας μείγμα και τις ψήνουμε για 12 λεπτά.
Σος: Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη σταδιακά (δηλαδή μικρές ποσότητες που πρώτα καραμελώνουν και μετά ρίχνουμε τις υπόλοιπες), και προσθέτουμε το ζεστό χυμό πορτοκαλιού. Σχίζουμε το κλωναράκι βανίλιας και το ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά έως ότου η σος μειωθεί στο μισό (για 20-25 λεπτά περίπου). Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το λικέρ. Αφήνουμε τη σος να κρυώσει και σερβίρουμε τα σουφλέ μας περιχύνοντας τα με τη σος μας και πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου