Κότσι μαγειρεμένο σε μαυροδάφνη
Χρόνος προετοιμασίας: 15΄, Μαρινάρισμα: 3-4 ώρες, Χρόνος παρασκευής: 3 ½ ώρες
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
4 μοσχαρίσια κότσια (450-500γρ. το καθένα)
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μέτρια καρότα
1 μέτρια σελινόριζα
4 κλαράκια φρέσκο θυμάρι (ή 1 κουτ. σούπας ξερό τριμμένο)
120ml ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδου
2 φύλλα δάφνης
750ml Μαυροδάφνη
1 λίτρο νερό
αλάτι, πιπέρι
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
Προετοιμασία υλικών:
Προετοιμασία υλικών:
- Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι
- Κόβουμε τα καρότα σε χοντρές ροδέλες
- Κόβουμε τη σελινόριζα σε μέτρια κομμάτια
- Ψιλοκόβουμε σε λεπτά φετάκια το σκόρδο
Αφαιρούμε τα κομμάτια κρεμμυδιού, καρότων και σελινόριζας και σουρώνουμε καλά το ζωμό από τα υπόλοιπα υλικά και τον κρατάμε κατά μέρος. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα (που να χωράει και τα τέσσερα κότσια σε μονή στρώση) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και όταν κάψει, τοποθετούμε στην κατσαρόλα τα κότσια και τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν έντονα από την κάτω πλευρά και να ξεκολλάνε από τον πάτο. Τα γυρίζουμε και τα σοτάρουμε από την άλλη πλευρά, για άλλα 3-4 λεπτά. Συνεχίζουμε το σοτάρισμά τους, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν έντονα και ομοιόμορφα. Τα βγάζουμε από το σκεύος με τρυπητή κουτάλα.
Στο ελαιόλαδο που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρουμε τα κομμάτια κρεμμυδιού, καρότων και σελινόριζας για 3-4 λεπτά, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσουν. Αν το λάδι δεν είναι αρκετό, προσθέτουμε λίγο ακόμα και το ζεσταίνουμε καλά πριν ρίξουμε τα λαχανικά. Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τα κότσια και προσθέτουμε τη σουρωμένη μαρινάδα. Μόλις το υγρό πάρει μια βράση, προσθέτουμε το νερό και συμπληρώνουμε με όσο ακόμα χρειαστεί ώστε τα κότσια σχεδόν να καλυφθούν. Μόλις πάρει μια βράση το φαγητό μας, ρίχνουμε αλατοπίπερο, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά (πρέπει το υγρό να κοχλάζει απαλά), σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 2½-3 ώρες, ή μέχρι το κρέας γύρω από το κόκαλο να μαλακώσει και η σχετικά άφθονη σάλτσα να δέσει ελαφρώς. Στη διάρκεια του μαγειρέματος γυρίζουμε 2-3 φορές τα κότσια ώστε να μαγειρευτούν ομοιόμορφα. Βγάζουμε τα κότσια από την κατσαρόλα σε μια πιατέλα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα διατηρούμε ζεστά.
Σουρώνουμε όσο υγρό έχει μείνει στην κατσαρόλα και το ξαναρίχνουμε στο σκεύος. Το βράζουμε σε δυνατή φωτιά, ξεσκέπαστο, μέχρι να μειωθεί σχεδόν στη μισή ποσότητα και να μελώσει. Τότε ξαναβάζουμε τα κότσια στην κατσαρόλα, μαγειρεύουμε λίγο ακόμα μέχρι η σάλτσα να πάρει μια βράση και σκορπίζουμε από πάνω τα φύλλα από το υπόλοιπο θυμάρι (ή το υπόλοιπο ξερό θυμάρι). Σερβίρουμε μαζί με πουρέ πατάτας ή πιλαφιού.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου