Πάστα Φλώρα της Θ. Πίτσας
Τι θα χρειαστούμε:
1 φλιτζάνα τσαγιού βιτάμ (λιωμένο)
3-4 φλιτζάνες τσαγιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
2/3 φλιτζάνας τσαγιού ζάχαρη
3/4 από φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
2 κουτ.γλυκού (κοφτά) μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού (στη μύτη) σόδα φαγητού
λίγο ξύδι
1 κουτ.σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
το χυμό από 1/2 πορτοκάλι
2 αυγά (ολόκληρα)
1 βάζο μαρμελάδα της αρεσκείας μας (κατά προτίμηση βερίκοκο)
1 φλιτζάνα τσαγιού βιτάμ (λιωμένο)
3-4 φλιτζάνες τσαγιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
2/3 φλιτζάνας τσαγιού ζάχαρη
3/4 από φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
2 κουτ.γλυκού (κοφτά) μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού (στη μύτη) σόδα φαγητού
λίγο ξύδι
1 κουτ.σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
το χυμό από 1/2 πορτοκάλι
2 αυγά (ολόκληρα)
1 βάζο μαρμελάδα της αρεσκείας μας (κατά προτίμηση βερίκοκο)
Πως θα το φτιάξουμε:
Χρησιμοποιούμε ένα ταψί διαμέτρου 28cm, το βουτυρώνουμε ελαφρώς και το αλευρώνουμε. Σ' ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να μην κολάει το ζυμάρι στα χέρια μας. Χωρίζουμε τη ζύμη μας στη μέση και με τον χοντρό πλάστη δημιουργούμε με το πρώτο μισό ζυμάρι τη βάση της πάστας φλώρας που στρώνουμε στο αλευρωμένο ταψί μας. Με το υπόλοιπο μισό ζυμάρι φτιάχνουμε μπαστουνάκια που τα πλάθουμε εναλλάξ για να δίνουμε στη ζύμη τη δυνατότητα να ξεκουράζεται. Από τα μπαστουνάκια αυτά πρώτα κολλάμε περιμετρικά του ταψιού ένα μπαστουνάκι που θα αποτελέσει ουσιαστικά το τοίχωμα του γλυκού μας έτσι ώστε να μη μπορεί να διαρρεύσει η μαρμελάδα. Μ' ένα πιρουνάκι τρυπάμε τη βάση της ζύμης για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στο ψήσιμο. Στρώνουμε τη μαρμελάδα σε όλο το ταψάκι μας προσέχοντας να καλυφθεί ικανοποιητικά η βάση της ζύμης. Εδώ μπορεί να χρειαστούμε λίγο περισσότερο μαρμελάδα. Αυτό θα εξαρτηθεί από την υφή της. Τέλος σχηματίζουμε με τα υπόλοιπα μπαστουνάκια (που τώρα πλέον από το πολύ πλάσιμο έχουν γίνει σαν κορδόνια) τα γνωστά καρό της πάστας φλώρας και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά στους 150°C.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου