Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Τι θα χρειαστούμε:
1 βάζο αμπελόφυλλα
½ κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
3 φλιτζάνια τσαγιού νερό
5 λεμόνια
½ ποτήρι ελαιόλαδο

Πως το φτιάχνουμε: 
Ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά μας. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε πρώτα τα κρεμμυδάκια και στη συνέχεια τα υπόλοιπα μυρωδικά. Μετά από μερικά λεπτά ρίχνουμε το ρύζι και αφού το «γυρίσουμε» 2-3 φορές με μια ξύλινη κουτάλα ρίχνουμε τα 3 φλιτζάνια του τσαγιού νερό. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το ρύζι χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 10 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε το αλατοπίπερο και το χυμό από τα 3 λεμόνια και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν το μείγμα μας είναι αρκετά χλιαρό ξεκινάμε το τύλιγμα των αμπελόφυλλων γεμίζοντάς τα με ένα κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα. Προσπαθούμε να κλείνουμε τις άκρες από το αμπελόφυλλο προς τα μέσα για να μη διαρρεύσει το μείγμα και τυλίγουμε το ντολμαδάκι μας. Όταν τελειώσουμε μ’ αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία παίρνουμε μια βαθιά κατσαρόλα και αφού καλύψουμε τον πάτο της με ανοιχτά αμπελόφυλλα αραδιάζουμε κυκλικά τα ντολμαδάκια μέχρι να γεμίσει η κατσαρόλα δημιουργώντας τόσες στρώσεις όσες είναι και τα ντολμαδάκια μας. Αφού τελειώσουμε με τη διάταξη περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με το χυμό των υπόλοιπων 2 λεμονιών, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 ποτήρι νερό, τα σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο και τα μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου ½ ώρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις