Τυραμισού

Τι θα χρειαστούμε:
400 γρ. σαβαγιάρ
500 γρ τυρί μασκαρπόνε (προτιμήστε να πάτε μέχρι το Βασιλόπουλο που έχει και να μην το αντικαταστήσετε με τυρί Φιλαδέλφεια, έχει διαφορά!!)
200 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
250 γρ. γάλα
2 κουτ. σούπας καφές φίλτρου
70 γρ. κονιάκ (βύσσινο, κράνα)
κακάο


Πως το φτιάχνουμε:
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Σε μπεν μαρί (κανονικό ή αυτοσχέδιο) βάζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να κάψει έτσι ώστε να παστεριωθούν οι κρόκοι και να αποφύγουμε τυχόν προβλήματα. Όταν το μείγμα ζάχαρης-κρόκων κρυώσει αρκετά προσθέτουμε το μασκαρπόνε και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να προκύψει μια αρκετά σφιχτή μαρέγκα και αναμιγνύουμε σε δόσεις τη μαρέγκα με το μείγμα που έχουμε φτιάξει (μασκαρπόνε-ζάχαρη-κρόκοι). Εδώ έχουμε τελειώσει με την κρέμα του τυραμισού.

Βράζουμε το γάλα με τον καφέ φίλτρου  και σ’ένα βαθύ μπολ αδειάζουμε το ζεστό γάλα με τον καφέ και το λικέρ. Εκεί βουτάμε για λίγο τα σαβαγιάρ προσέχοντας να μην μαλακώσουν πολύ και στρώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του σκεύους που έχουμε επιλέξει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό πυρέξ, ή ταψί με τσέρκι ή φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα που νομίζω ότι είναι και η πιο εύχρηστη στη διαδικασία του σερβιρίσματος. Αφού τελειώσουμε με την τοποθέτηση των σαβαγιάρ απλώνουμε επάνω τους την μισή κρέμα του τυραμισού. Επαναλαμβάνουμε με σαβαγιάρ και τελειώνουμε με την υπόλοιπη μισή κρέμα. Τέλος τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Αν βέβαια βιαζόμαστε αρκετά μπορούμε να το βάλουμε για λίγο στην κατάψυξη αρκεί να μην ξεχαστούμε. Το κακάο καλό θα είναι να το πασπαλίζουμε με τη βοήθεια ενός σουρωτηριού την ώρα του σερβιρίσματος και όχι νωρίτερα για να μην πανιάσει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις