Λαχανιά (ή αλλιώς λάχανο με κρέας)

Τι θα χρειαστούμε:
1 κιλό κρέας βοδινό ή μοσχάρι με κόκαλο (λίγο παχύ)
1 μεγάλο λάχανο (1 ½-2 κιλά περίπου) κομμένο σε μέτρια κομμάτια
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2-3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 κόκκινη καυτερή πιπεριά
κόκκινο πιπέρι καυτερό
2-3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

Πως το μαγειρεύουμε:
Σε μια βαθιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το 1 κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και μόλις «γυαλίσει» το κρεμμυδάκι βάζουμε το κρέας, το οποίο το γυρνάμε και αυτό 2-3 φορές με το κρεμμύδι και στο τέλος προσθέτουμε λίγη τριμμένη ντομάτα και καλύπτουμε το κρέας με νερό. Μόλις αρχίσει ο βρασμός απομακρύνουμε με μια τρυπητή κουτάλα τους αφρούς που σχηματίζονται, κατεβάζουμε τη φωτιά στο μισό, κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για 1 ώρα. Καλό θα είναι να μην μαλακώσει εντελώς το κρέας μας γιατί θα ακολουθήσει και δεύτερο μαγείρεμα με το λάχανο. Για τις μαγείρισσες που προτιμούν τη χύτρα η παραπάνω διαδικασία μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με τη βοήθεια της χύτρας όπου από τη στιγμή που θα αρχίσει το σφύριγμα θα κατεβάσουμε τη θερμοκρασία στο 3 και θα χρονομετρήσουμε ½ ώρα. Όσο βράζει το κρέας μας καθαρίζουμε το λάχανο (πετώντας τα εξωτερικά βρώμικα φύλα του) και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια (περίπου σαν σπιρτόκουτα). Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε το δεύτερο ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το φρέσκο βούτυρο και μετά από 2 λεπτά ρίχνουμε τα κομμάτια του λάχανου και τα μαραίνουμε. Να προσέξουμε να αφιερώσουμε αρκετή ώρα στο μάραιμα του λάχανου. Θα πρέπει στο τέλος η στάθμη της κατσαρόλας μας να είναι η μισή από όταν βάλαμε αρχικά το λάχανο. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μαγειρεμένο κρέας, το αλάτι, το πιπέρι, την κόκκινη πιπεριά, την τριμμένη ντομάτα και σκεπάζουμε τα υλικά με το ζωμό από το κρέας που βράσαμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για τουλάχιστον 45 λεπτά ή μέχρι να χυλώσει το φαγητό μας. Καλό θα είναι να μην είστε ανυπόμονοι και να αφήσετε το φαγητό στην κατσαρόλα όλο το βράδυ (αυτό οι παλιές το λένε ξεκούραση του φαγητού και ο θείος μου υποστηρίζει ότι η λαχανιά πρέπει να «πλαγιάσει» ένα βράδυ!!!) και έχει αποτέλεσμα…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις