Σαρμάς
Πρόκειται για μια χρονοβόρα συνταγή, η οποία όμως θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του κρέατος με το αποτέλεσμά της. Στα μέρη μου τη φτιάχνουμε συνήθως το Πάσχα, αλλά δεδομένου ότι τότε υπάρχουν πολλά άλλα ωραία φαγητό που τα τιμάμαι μόνο στην περίοδο των γιορτών κατά την ταπεινή μου άποψη καλό θα ήταν να το φτιάξετε κάποια άσχετη χρονική στιγμή μέσα στο χειμώνα για να το απολαύσετε ως πρωταγωνιστή στο τραπέζι σας όπως άλλωστε και του αξίζει. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε τους σαρμάδες σε μικρότερα σε μέγεθος "κεφτεδάκια" και να εμπλουτίσετε έναν μπουφέ σε κάποιο πάρτυ!! Καλή επιτυχία
1 συκωταριά
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
3 φλιτζάνια από το ζωμό της βρασμένης συκωταριάς
2 μπόλιες (σκέπες)
αλάτι-πιπέρι μπόλικο
½ φλιτζανάκι του καφέ μπαχάρι
2 κουτ.σούπας λάδι
1 λεμόνι στημένο
1 αυγό
ΜΑΓΕΙΡΜΑ:
Προετοιμασία υλικών:
Προετοιμασία υλικών:
- πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον άνηθο
- πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό
- πλένουμε και ψιλοκόβουμε το δυόσμο
- πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια
- ξεπλένουμε καλά το ρύζι και το αφήνουμε σ' ένα σουρωτήρι
Στη συνέχεια παίρνουμε μια βαθιά κατσαρόλα, αδειάζουμε στον πάτο της τις 2 κουτ.σούπας λάδι (ή όσο να καλυφθεί ο πάτος της κατσαρόλας), το ζεσταίνουμε (σε μέτρια φωτιά) και ρίχνουμε αρχικά τα κρεμμυδάκια. Μόλις αυτά αρχίσουν να μαλακώνουν και να γυαλίζουν ρίχνουμε τα κομματάκια της συκωταριάς και τα τσιγαρίζουμε για λίγο μαζί με τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι, το γυρνάμε και αυτό 1-2 φορές και τέλος ρίχνουμε το ζωμό που έχουμε κρατήσει στην άκρη. Σε περίπτωση που ο ζωμός μας είναι λιγότερος από 3 φλιτζάνια συμπληρώνουμε ζεστό νερό. Μόλις πάρει το ρύζι μας μια βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για ένα 10λεπτό προσθέτοντας και τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα μυρωδικά μας, το αλατοπίπερο και το μπαχάρι. Μετά το πέρας του 10λέπτου σβήνουμε το μάτι, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και κλείνουμε το καπάκι αφού πρώτα σκεπάσουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα. Μετά από περίπου ένα τέταρτο που το ρύζι μας έχει απορροφήσει τα υγρά του και η θερμοκρασία του είναι αρκετά πεσμένη ασχολούμαστε με τη μπόλια. Θα χρειαστούμε ένα λεκανάκι που θα το γεμίσουμε με ζεστό αλλά προσοχή όχι βραστό νερό και θα βουτήξουμε μέσα την μπόλια την οποία θα «δουλεύουμε» προσεχτικά και απαλά με τα χέρια μας για να μπορέσουμε να την λεπτύνουμε και να την «ανοίξουμε». Ουσιαστικά θα προκύψει μια λεπτή μεμβράνη. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε για οδηγό ένα στρογγυλό κουπάκι ή φλιτζάνα του τσαγιού και εναποθέτουμε στο εσωτερικό της φλιτζάνας ένα κομμάτι από τη μπόλια αρκετά μεγάλο έτσι ώστε να προεξέχει από τα χείλη του φλιτζανιού. Πάνω στη μπόλια βάζουμε 1-2 κουταλιές της σούπας από το ρύζι μας, κλείνουμε τη γέμιση με τα κομμάτια της μπόλιας που προεξέχουν και τέλος αναποδογυρίζουμε το «κεφτεδάκι» που υπάρχει μέσα στη φλιτζάνα πάνω σε ένα ταψί φούρνου. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι μπόλιες ή η γέμισή μας. Αφού έχουμε τοποθετήσει στο ταψί όλα τα «κεφτεδάκια» μας τα αλείφουμε με ένα αυγό και τα ψήνουμε στους 180°C για περίπου 1 ώρα ή όσο χρειάζεται για να αποκτήσει η μπόλια ένα χρυσοκόκκινο χρώμα. Δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε λάδι στο ταψί μας γιατί το φαγητό αυτό είναι πολύ λιπαρό και θα βγάλει τα λίπη που χρειάζεται για να μαγειρευτεί χωρίς να κολλήσει.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου